Новини

С какво криотерапията е полезна за нашето тяло?

Използване на криокабина

Какво представлява криотерапията?

Криотерапията е медицинска или козметична процедура, при която се използват екстремно ниски температури, създадени чрез студен въздух, течен азот или други начини, за лечение или подобряване на здравето и красотата.

Криотерапията не само е използвана още от зората на човечеството, но я практикуваме всички ние, когато поставяме студени компреси на травмирани участъци, с цел да облекчим отока и възпалението. Така че, може да се каже, че криотерапията е наистина широкоразпространен метод за терапевтична помощ.

Основни видове криотерапия

Локална криотерапия. При тази процедура лечението със студ се ограничава само в засегнатата област. Това имено е студотерапията, която практикуваме и ние, за да си помогнем при болки, възпаления, увеличени капиляри и предимно кожни и тъканни проблеми, без повърхностни рани.

Цялостна криотерапия. Това е форма на студотерапия, при която цялото тялото се излага на ниски температури, в специални криотерапевтични камери, криокапсули или криосауни. Тази процедура се извършва с цел подобряване на общото здравословно състояние, стимулиране на имунитета, енергизиране на тялото и тонизиране на кожата.

Криолиполиза. Това е козметична процедура, която използва студотерапия за намаляване на масни натрупвания в различни части на тялото чрез контролирано охлаждане на тъканите. Мастните клетки се охлаждат до точката на кристализация и постепенно се разрушават и елиминират от организма.

Ползи от криотерапията за нашето тяло

Вече споменахме някои от тях, но тук ще конкретизираме и обобщим.

 • Намаляване на възпаления, болка и оток. Криотерапията може да помогне за намаляване на възпалението и болката при различни заболявания и състояния, като спортни и битови травми, артрит и мускулни болки след интензивно физическо натоварване.
 • Стимулиране на метаболизма. Излагането на ниски температури засилва метаболизма и изгарянето на излишни калории, полезно за хора, които целят отслабване или поддържане на здравословно тегло.  Някои форми на криотерапия, като например криолиполизата, се използват за намаляване на местни участъци чрез охлаждане на тъканите, което води до тяхното постепенно изчезване.
 • Стимулиране на микроциркулацията и лимфния дренаж. Ниските температури засилват циркулацията на кръвта и лимфата, като така благоприятстват за детоксикацията и подобряване на общото здравословно състояние.
 • Подобряване на капилярната функция, полезно при наличие на капилярни и венозни разширения.
 • Красота, свежест и стегнат вид на кожата. Прилагането на криотерапия върху кожата подобрява тонуса, текстурата и еластичността й, поради стимулираното кръвообращението и производството на колаген. Криотерапията може да бъде полезна също за ограничаване на появата на акне, пигментни петна и други кожни проблеми. Студотерапията насърчава обновяването на клетките, подпомагайки по този начин появата на по-здрава и по-младежки изглеждаща кожа.
 • Подобряване на настроението и енергизиране на организма. Излагането на минусови температури предизвиква повишаване на нивата на енергия и подобряване на настроението. Като следствие от засиленото кръвообращение се освобождават ендорфини – естествените хормони на щастието.
 • Сила за имунната система. Някои изследвания показват, че криотерапията може да подпомогне имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки и антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с инфекции и болести.
 • За подобряване на съня и релаксацията на ума и тялото, поради успокояващия ефект върху нервната система, който действа и като антистрес терапия.
 • Подобряване на спортните постижения. За спортистите криотерапията може да бъде полезна за ускоряване на възстановителния процес след тренировки или състезания. Последователните сесии с криотерапия могат да намалят времето на възстановяване и мускулната умора и да подобрят спортните постижения.
 • Въпреки че криотерапията може да има много ползи за здравето и красотата, винаги е важно да се провежда под надзора на квалифициран терапевт, за да се гарантира безопасността и ефективността на процедурата.

Уреди и апарати за криотерапия

 • Спа и уелнес индустрията предлага на своите клиенти все по- разнообразни уреди и апарати за криотерапия, които се използват за медицински или естетични цели.
 • Криотерапевтични камери или крио кабините са специално проектирани капсули, в които тялото на пациента се излага на екстремно ниски температури (-110°C до -160°C) за кратък период от време – обикновено няколко минути. Тази форма на криотерапия се използва за цялостно подобряване на здравето, тонизиране, повишаване на енергийните нива, стимулиране на микроциркулацията, облекчаване на болки и възпаления, подобряване на съня и психичното състояние.
 • Крио кабините са оборудвани със специализирани системи за контрол на температурата и времето на пребиваване, както и с механизми за извеждане на хладния въздух, за да се гарантира безопасността и комфорт.
 • Крио кабините са предназначена за ползване в специализирани медицински или козметични центрове и предоставят ефективен начин за подобряване на здравето и качеството на живот, като същевременно предлагат релаксация и удоволствие на пациента, напомняйки за зимата.
 • Локални крио терапевтични уреди. Те включват устройства, които посредством студен въздух или течен азот създават ниски температури за третиране на конкретни области на тялото. Използват се за облекчаване на болки, намаляване на възпаления, подобряване на кожата и други козметични или медицински цели.
 • Криоапликатори за кожа. Това са малки портативни уреди за прилагане на криотерапия върху ограничени участъци на кожата, за третиране на пигментни петна, брадавици, акне или за антиейдж терапия.
 • Криолиполизни апарати. Те са друг вид специализирани уреди, които използват контролирано охлаждане, за да ограничат или елиминират местни натрупвания в областта на корема, ханша, бедрата и другаде, където е необходимо. Често при този вид терапия се препоръчва комбинация с други процедури за подобряване на фигурата.
 • Съществуват и немалко разновидности на класическите апарати за криотерапия, предлагащи допълнителни модификации и въздействие чрез различни функционалности за специализирани цели.
 • Криотерапевтични апарати за спортни наранявания. Тези уреди се използват за локално прилагане на криотерапия върху мускулите и ставите след спортни наранявания или интензивни тренировки, за да се намали възпалението и да се облекчат болките.
 • Дерма крио терапевтични уреди. Тези уреди се използват за локално прилагане на криотерапия върху кожата с прецизен контрол върху температурата и дълбочината на въздействие с цел лечение на различни дерматологични проблеми като брадавици, молове, акне, пигментни петна и други.
 • Крио Терапевтични уреди за очи и лице. Тези специализирани уреди се използват за крио терапевтични процедури за околоочен контур и лице, с въздействие за намаляване на отоци, изглаждане на фините линии и бръчки, стягане на кожата и др.
 • Апарати за криотерапия на скалпа. Също тясно специализирани уреди за крио терапевтично въздействие върху скалпа за стимулиране на растежа на косъма, намаляване на себума, борба със себорея и псориазис, както и за облекчаване на други дерматологични проблеми на скалпа.
 • Крио Терапевтични уреди за спа процедури. Тези уреди се използват във спа и уелнес центрове за крио терапевтични процедури като крио-пилинг, крио-масаж и крио-обвивки. Те предлагат релаксация, облекчаване на напрежението и стреса, подобряване на кръвния поток, клетъчното обновяване и общото здравословно състояние.
 • Крио Терапевтични уреди за домашна употреба. Те предоставят възможност за удобно и ефективно лечение в домашни условия за облекчаване на болки, лечение на кожни проблеми и поддържане на красива и здрава кожа в удобно за вас време, без да е необходимо да напускате комфорта на дома си.
 • Ако търсите ефективен начин да подобрите или разширите услугите на своя спа, уелнес, козметичен или терапевтичен център, фирма “Диадженти” е вашият избор, с гаранция за италианско качество, обучение и следпродажбено обслужване. Ние предлагаме уреди за криотерапия с въздушен поток с подобрени терапевтични възможности, без да е необходим контакт с кожата. Въздухът в нашата криокабина се охлажда с помощта на компресор до оптималните  -35°C.  Използваната екологична охлаждаща течност рязко понижава температурата на въздуха в камерата, който се доставя до тъканите чрез ергономично проектиран накрайник. Изключителната рентабилност на апарата идва от липсата на необходимост от допълнителни консумативи.

Ние предлагаме италианско качество на конкурентни цени!