Новини

Съвети по планиране и реализация на нов Балнео Ризорт

Туристическите атракции са ключов елемент от продукта на дестинациите и са определящи за конкурентната им позиция на динамичния туристически пазар. Значението на атракциите за формиране на комплексно предлагане, привличане на посетителския интерес, осигуряване на вълнуващо туристическо преживяване и получаване на желаните ползи от туризма е безспорно. Във времената на пандемия и социална дистанция туризма като отрасъл пострада най-много. Въпреки тежките месеци за този бизнес, в момента той възвръща нивата си от 2019г.  В туристическата практика вниманието към допълнителните услуги и съоръжения беше доста подценено. Но след събитията от 2020 до сега все повече от собствениците на хотели а и тези с инвестиционни намерения в тази сфера осъзнават, че туристическите атракции придават т.нар. „ Добавена стойност „ към техния продукт. Това е изключително важно за да могат да предложат по-високо качество от конкуренцията.

Висок процент от клиентите вече са пътували и опознали различни страни, с продукта който предлагат. Те научиха, че Хотелите не предлагат само настаняване но и възстановяване на физическото и психично здраве, както и обогатяване на знанията чрез посещения на музеи, театри, археологически забележителности, опитвайки от местните храни, напитки и докосвайки се до местния фолклор.

     Това направи клиента претенциозен (  доколкото претенциозен може да се нарече някой който знае какво може да получи за цената която е склонен да плати ) и по този начин накара собствениците на хотели да вдигнат нивото си за да не изостанат от конкуренцията. Нещо повече, в момента въпросът за качеството на туристическите услуги е един от най-важните за модерното управление. Той обединява визия, дизайн, ценности, цели и стратегии, добри практики, въвеждане и спазване на най-високите зелени и устойчиви стандарти.

Искам да поговорим за построяването на един Медикал Спа Ризорт и препятствията през които се преминава. Тук естествено като консултанти и специалисти относно разположения, помещения и комуникации свързани с оборудването на такъв един център.

Защо такова планиране е важно?

Защото от нашата практика се вижда, че Медикал Спа или Спа центровете в процеса на изграждане на един такъв Ризорт се оставят за накрая. В смисъл за „ каквито помещения и средства останат “. Държа дебело да подчертая, че този център е източник на средства – печалба и не е редно инвеститорите да го неглижират. Посещенията на хотелската и ресторантската част идват и от доброто качество на Медикал Спа или Спа центъра. В повечето случаи ако тази услуга е лоша, няма да се върнат там клиентите.

Та като източник на бъдещи приходи тук вече ще разгледаме и в подробности някои специфики.

Има малки но съществени неща при проектирането на такъв център:

 • Да се помисли много внимателно за разположението му;
 • Добро проектиране на клиентските потоци;
 • Да се изведат всички необходими комуникации там където е необходимо, за да не се налагат допълнителни СМР преди пуска на обекта, които са скъпи и забавят такъв един проект;
 • Да се закупи качествено оборудване, което с дългия си експлоатационен период ще си изплати инвестицията. Представете си компромис, който ще Ви коства през 2 години преоборудване или неизползваеми помещения;
 • Малки съвети от специалисти за да улесните бъдещите преоборудвания на центъра;
 • И на последно място, но не по значение добър партньор за сервизирането на апаратурата. Тук също компромисите не са препоръчителни.

Да се помисли много внимателно за разположението му!

 • Първо трябва да се разгледа пазара в детайли и да се посъветвате със специалисти каква услуга/продукт ще предоставяте на вашите клиенти?
 • С какво вие ще сте по-различни?
 • Вашите клиенти ще са – нисък, среден или висок клас?
 • В последните години и този въпрос е важен – Клиентите  ще са с децата си или ще е за деца над 16 години?
 • Местонахождение:

Това е едно от най-важните решения които трябва да се вземат. Къде да се изгради такъв един Ризорт. Забележителности в района, възможност за целогодишен туристически сезон. България е едно парче от рая, със своята природа в което имаме възможност за целогодишен или 4 сезонен туризъм. Поради тази причина започна активно инвестиране и изграждане на такъв вид Ризорти.

 • Достъпност:

Много е важно мястото да е комуникативно. С възможно най-много опции за стигане до местонахождението с различни видове транспорт. И то при възможност да няма сезонност в транспортите. Да е близко до колкото се може повече големи градове. Това много улеснява клиентите, кой не би се радвал на Спа почивка в качествен Ризорт който е и наблизо.

 • Природни дадености:

Това е най-хубавата част.

 • Почти задължително е да има минерален извор. Вероятно една от най-добре пазените тайни на България са естествените термални минерални басейни. Клиентите познават вълшебната сила на минералните води и търсят Ризорт с такива. Това винаги ще е предимство пред обект със сходни характеристики но без наличие на минерална вода.
 • По възможност да има и калонаходище наблизо.
 • Гори или места за походи и разходки. Чист въздух и мирис на гора. Само при мисълта  за нея и вече се чувстваме по-спокойни и в хармония с природата.
 • Места или местни производители от които да се зареждат пресни, био хранителни продукти. Това е много важен аспект от планирането. Био или еко храненето и свързването на този вид хранене с балнео процедурите са и ще са от сериозно значение за предоставянето на премиум услуга/продукт в Ризорта.
 • Последно, но не на последно място забележителности или активности които клиентите/гостите могат да разгледат или да използват;
 • Винарни;
 • Паметници на културата;
 • Музеи;
 • Старинни занаятчийски квартали или дюкяни;
 • Фолклорни обичаи – това дори и за нас българите е интересно. Например аз съм запленен от нестинарството. Обичай който много от нас не познават.
 • Игрища за всякакви видове спорт;
 • Фитнес уреди за басейн;
 • Йога в басейн;
 • Вело маршрути;
 • Пеши маршрути;

Добро проектиране на клиентските потоци!

1. Разделяне на потоците:

Разделете потоците от клиенти според техните нужди и предпочитания. Например, отделете потока от клиенти, търсещи релаксиращи процедури, от тези, които търсят лечебни процедури.  Това ще предотврати объркване и ще подобри цялостното изживяване на клиентите.

2. Ефективност:

Проектирайте оформлението на центъра по начин, който позволява ефективно използване на ресурсите. Това включва оптимизиране на пространството, минимизиране на отпадъците и максимизиране на производителността на персонала.

3. Достъпност:

Уверете се, че зоните на центъра са достъпни за всички клиенти, независимо от тяхната мобилност или физически способности. Това може да се постигне чрез инсталиране на рампи, асансьори и подходящо осветление.

4. Комуникация:

Планирайте комуникацията между различните зони на центъра, за да осигурите плавен преход и безпроблемно изживяване за клиентите. Това включва поставяне на ясни знаци, предоставяне на информация за услугите и създаване на удобни зони за чакане.

5. Зони за релаксация:

Създайте спокойни зони за релаксация, където клиентите могат да си починат между процедурите. Тези зони трябва да бъдат осветени, тихи и декорирани с успокояващи цветове и естествени материали.

6. Използване на технологии:

Внедряването на технологии може да подобри обслужването на клиентите и да направи изживяването по-персонализирано. Например, използвайте цифрови дисплеи за показване на графици, интерактивни киоски за самостоятелна резервация и таблети за предоставяне на информация за процедурите.

7. Обучение на персонала:

Осигурете обучение на персонала, за да сте сигурни, че те разбират нуждите и очакванията на клиентите и могат да предоставят висококачествени услуги. Обучете ги как да общуват ефективно, да управляват времето си и да работят заедно като екип.

8. Непрекъснато подобрение:

Редовно събирайте обратна връзка от клиентите и правете необходимите корекции, за да подобрите обслужването на клиентите. Това може да стане чрез анкети, проучвания или директна комуникация с клиентите.

9. Безопасност:

Гарантирайте безопасността на клиентите и персонала чрез прилагане на подходящи мерки за безопасност, като например правилно съхранение и изхвърляне на опасни химикали, редовно почистване, дезинфекция и поддръжка на оборудването и наличие на аварийни изходи.

Като се има предвид нарастващото търсене на висококачествени Спа и уелнес услуги, наличието на добре планиран Медикал Спа Ризорт може да предложи няколко предимства:

1. Разграничаване от конкуренцията: Добре планираният Медикал Спа Ризорт може да се открои от конкурентите чрез своето местоположение, удобства и персонализирани услуги. Това може да привлече повече гости и да генерира по-високи приходи.

2. Повишено удовлетворение на клиентите: Чрез разбирането и посрещането на нуждите и предпочитанията на клиентите, Медикал Спа Ризортът може да осигури незабравимо изживяване, което води до повишено удовлетворение на клиентите и положителни отзиви. Това може да доведе до повторни посещения, препоръки от уста на уста и положителна публичност за марката.

3. По-висока добавена стойност: Предлагането на първокласни Спа и уелнес услуги може да добави значителна стойност към цялостния продукт на Медикал Спа Ризорта. Това може да оправдае по-високите цени и да позволи на бизнеса да таксува премиум цени за своите услуги.

4. Възможности за кръстосани продажби: Медикал Спа Ризортът може да предложи различни услуги и пакети, за да отговори на разнообразните нужди и бюджети на своите гости. Това може да доведе до увеличени продажби и по-високи приходи.

5. Дългосрочна устойчивост: Чрез фокусиране върху качеството, иновациите и непрекъснато подобряване, Медикал Спа Ризортът може да изгради силна и лоялна клиентска база, осигурявайки дългосрочен успех и устойчивост в силно конкурентния туристически пазар.

В заключение, добре планираният Медикал Спа Ризорт може да предложи множество предимства, включително разграничаване от конкуренцията, повишено удовлетворение на клиентите, по-висока добавена стойност, възможности за кръстосани продажби и дългосрочна устойчивост. Като вземат предвид тези фактори и следват най-добрите практики в планирането, собствениците на хотели и инвеститорите могат да създадат успешен и печеливш Медикал Спа Ризорт, който отговаря на променящите се нужди и предпочитания на съвременните туристи.

Извеждането на всички необходими комуникации на правилните места в рамките на Медикал Спа Ризорт е от решаващо значение за безпроблемната работа на съоръжението и избягването на скъпи и отнемащи време ремонти преди пускането му. Ето някои стъпки, които трябва да следвате, за да гарантирате, че всички комуникации са правилно разположени:

Определяне на изискванията за комуникация:

Преди да започнете процеса на планиране, идентифицирайте всички необходими комуникации, като електричество, вода, канализация, телекомуникации и системи за отопление, вентилация и климатизация (HVAC). Съберете необходимата документация, като планове на сградата, разрешителни и спецификации от доставчиците.

1. Планиране на инфраструктурата на обекта:

Развийте подробен план на инфраструктурата на обекта, като посочите местоположението на всяка зона, като стаи за гости, общи части, спа съоръжения и административни офиси. Това ще ви помогне да визуализирате къде трябва да бъдат разположени комуникациите, за да обслужват ефективно тези зони. При планирането е добре да се консултирате и със специалисти, които да ви помогнат с необходимите изводи и разположенията им. За да избегнете допълнителни строителни дейности когато е време гостите ви да използват съоръженията.

2. Оптимизиране на разположението на комуникациите:

При планирането на комуникациите се уверете, че са разположени по начин, който минимизира разходите и сложността на инсталацията, като същевременно осигурява надеждност и гъвкавост.

4. Вземете предвид бъдещия растеж:

Когато планирате комуникациите, вземете предвид потенциала за бъдещ растеж на Медикал Спа Ризорта. Проектирайте инфраструктурата така, че да позволява лесно разширяване, като например добавяне на нови устройства или увеличаване на капацитета на съществуващите. Това може да включва оставяне на място за бъдещи инсталации, използване на мащабируемо оборудване и гарантиране, че комуникационните пътища могат да поемат увеличен трафик.

Следвайки тези стъпки, можете да гарантирате, че всички необходими комуникации са правилно разположени в Медикал Спа Ризорт, намалявайки риска от скъпи и отнемащи време ремонти преди пускането му и осигурявайки безпроблемна работа на съоръженията.

Закупуването на качествено оборудване е от решаващо значение за дългосрочния успех на Медикал Спа Ризорта. Инвестирането в първокласни съоръжения не само ще осигури превъзходно обслужване на клиентите, но и ще допринесе за репутацията и конкурентното предимство на бизнеса. Ето някои съображения при закупуване на оборудване:

1. Качество и надеждност:

Инвестирайте в оборудване от реномирани производители, което е известно със своето качество, надеждност и издръжливост. Това ще сведе до минимум нуждата от чести ремонти и подмяна, спестявайки разходи в дългосрочен план.

2. Функционалност и адаптивност:

Изберете оборудване, което предлага широка гама от функции и може лесно да се адаптира към променящите се нужди на вашия бизнес. Това ще гарантира, че вашето съоръжение остава актуално и конкурентно в непрекъснато развиващия се пазар на уелнес услугите.

3. Естетика и дизайн:

Вземете предвид естетиката и дизайна на оборудването, тъй като то значително влияе върху цялостното изживяване на гостите. Изберете оборудване, което допълва декора на вашия Спа център и създава спокойна и успокояваща атмосфера. За постигане на цялостно физическо и ментално положително въздействие.

4. Лесна употреба и поддръжка:

Изберете оборудване, което е лесно за използване( въпреки факта че оборудването от ново поколение е с електронни контролери и множество функции) от вашия персонал и изисква минимална поддръжка. Това ще помогне за намаляване на оперативните разходи и ще гарантира, че вашето съоръжение работи гладко и ефективно.

5. Енергийна ефективност:

Помислете за енергийната ефективност на оборудването, тъй като това може да окаже значително влияние върху текущите ви разходи. Изберете оборудване, което е проектирано да пести енергия, без да прави компромис с производителността.

6. Гаранция и поддръжка:

Уверете се, че избраното от вас оборудване е от доказан специалист в бранша, идва с добра гаранция и опции за поддръжка. Това ще ви осигури спокойствие, знаейки, че вашето оборудване е покрито в случай на неизправност или повреда.

7. Бъдещ растеж:

Ако планирате да разширите вашия Медикал Спа Ризорт в бъдеще, вземете предвид възможността за допълнително оборудване. Изберете оборудване, което може лесно да бъде разширено или надградено, без да се налага да заменяте цялото съществуващо оборудване. Помислете и за това, че може да се наложи старото оборудване да се извежда от помещенията, както и новото ще трябва да се вкара лесно и безпроблемно.

В заключение, инвестирането в качествено оборудване е от съществено значение за дългосрочния успех на Медикал Спа Ризорта. Като вземете предвид фактори като качество, функционалност, естетика, лекота на използване, енергийна ефективност, гаранция и поддръжка, можете да изберете оборудване, което ще осигури превъзходно обслужване на клиентите, ще подобри репутацията на вашия бизнес и ще си върне инвестицията с течение на времето.

Автор: Венцислав Пешев