Новини

Какво е хамам – процедури и приложение

Хамам, или турска баня, е стара арабска традиция, в която се комбинират както физиотерапевтични техники, така и техники за освобождаване на лошото от ума на човек. Това се постига по специфичен начин, като се ползват аромати, цикли на топлина и изстудяване и най-вече, вода.

Целта на този текст е да обясним какво е хамам и какви приложения има то в света на балнеолечебните и спа процедури за мъже и жени.

Процедури на хамам маса – с какво помага

В България, това е често срещана процедура, като в комбинация с различните процедури, се предлагат и масажи върху специално създадена хамам маса. Тези процедури изисква добро запознанство с човешката анатомия и начина, по които различни аромати, усещания и вкусове влияят на психиката, като идеята зад това е да се отпуснат ума, душата и тялото.

Как се отразява на тялото

Тялото натрупва много стрес през годината. Той може да бъде изразен под психическа или физическа форма, като не е рядко да е комбинация от двете.

Това реално е напрежение както в кускулатурата така и в нервната система и за да се противодейства на него, е нужно отпускане. Начина, по които хамам процедурите помагат е като освобождават и адресират сетивата на човек, реално въздействайки на всички 5 по един хармоничен начин.

Древната турска традиция идва от Арабия, където специалистите използват етерични масла, топли камъни, студени зони на допир, вкусове, пара и цял друг набор от методи, за да освободят това напрежение. В модерния свят, това се постига и чрез помощта на модернизирани методи като хамам масите.

Как се отразява на ума и душата

Друг важен аспект от отпочиването е това да се отпуснат ума и душата, тъй като те също евентуално стават съд на стреса. Те са пряко свързани със състоянието на тялото, а когато то се чувства неудобно, има напрежение в себе си, неимоверно ще се отрази на ума, отново под формата на стрес.

За това, все повече и повече спа и уелнес центрове избират хамам масите, тъй като предоставят антидот на тази тройна заплаха за здравето. Те черпят вдъхновение както от древните практики, така и от модерните технологии, съчетавайки важни аспекти от двете, за да създадат едно съвсем различно усещане.

Ароматерапевтичните, етерични масла имат и отражение над физическото, тъй като те доставят и една малка доза от естествени вещества чрез горните дихателни пътища. Вдишването на този вид ухания се възприема от нервната система на едно тяло, като позволява за постепенното отпускане на напрежение.

Именно тази комбинация от внимателно подбрани въздействия, правят хамам процедурите изключително популярни и търсени от всички, и то не случайно. Това е причината ние от Diagenti.com да предлагам първокласни продукти от това семейство – за тях можете да намерите повече информация тук.