Новини

Ползите от Текар Терапията – Модерният Подход на Възстановителната Медицина

Текар терапията, известна още и като капацитивна и резистивна енергийна трансферна терапия, е сравнително нова, но бързо набираща популярност методика в областта на физиотерапията и рехабилитацията. Тази технология комбинира преимуществата на дълбокотъканното топлинно лечение с резултатите от ефективната мануална терапия. В последно време тя се налага като една от най-иновативните и обещаващи методики в областта на възстановителната медицина.

Какво е Текар терапия?

Текар Терапията е вид радиочестотна терапия, използваща кондензационен и резистивен режим за генериране на топлина в телесните тъкани, като по този начин се стимулира естествения процес на възстановяване на тялото и се подпомага лечението на различни ортопедични и ревматологични проблеми.

Ползи от Текар терапията:

 • Води до бързо облекчаване на болката. Радиочестотната енергия, която се използва в терапията, помага за намаляване на мускулното напрежение и възпалението. Това допринася за бързо и ефективно облекчаване на болката чрез ускоряване на кръвообращението и стимулиране на лимфната система. Топлината, генерирана от уреда, прониква дълбоко в тъканите, което облекчава мускулните спазми, намалява възпалителните процеси, облекчава болката.
 • Подобряване на микроциркулацията: Текар Терапията стимулира кръвообращението, като улеснява доставката на кислород и хранителни вещества до клетките и засегнатите тъкани, което ускорява процеса на възстановяване.
 • Съкращава възстановителния период след травми и операции

Пациентите, подложени на Текар Терапия след претърпени травми или хирургични интервенции се възстановяват по-бързо. Това се дължи на ускорената клетъчна регенерация и подобреното кръвообращение.

 • Подобряване на мобилността. Терапията спомага за увеличаване на диапазона на движение, особено при спортни наранявания или хронични заболявания.
 • Предизвиква свиване на меките тъкани, тъй катопредизвиква свиване на колагеновите влакна, което подпомага процеса на заздравяване на рани и наранявания.
 • Подпомага лечението на различни заболявания: Тя е особено ефективна при остеоартрит, тендонит, мускулни спазми, спортни травми и др.
 • Без нежеланите ефекти на медикаментозните лечения: Тъй като е неинвазивна тя предлага лечение без риска от странични ефекти, свързани с лекарствените терапии.
 • Безболезнена процедура. Казахме – с минимални странични ефекти и може да се прилага дори при пациенти, които са чувствителни към други форми на терапия.
 • Има широкообхватни приложения – Освен облекчаване на мускулно-ставни проблеми Текар Терапия се използва и за лечение на други заболявания като артроза, спортни травми, хронични болки и дори кожни проблеми като целулит.
 • Комбинирана с мануални техники тя носи допълнителна стойност, тъй като позволява на физиотерапевтите да работят дълбоко и ефективно, без да причиняват ненужна болка на пациента.

И така – текар терапията предлага съвременен иновативен и модерен подход към възстановителната медицина, като комбинира научни постижения и стимулиране на естествените възстановителни процеси на тялото, за да предложи едно наистина ефективно решение на множество здравословни проблеми. Ако сте изправени пред хронични болки или други медицински проблеми, е добра идея да обсъдите с вашия лекар именно възможността  за подлагане на текар терапия.

Текар Терапията предоставя холистичен подход към лечението като комбинира иновативни технологии с проверени и доказани във времето мануални техники, за да предостави ефективно и дългосрочно решение.

Независимо дали сте спортист, възрастен или просто търсите облекчение от болка, Текар Терапията може да бъде ключът към вашето благополучие.

С какви уреди се извършва текар терапията?

Текар терапията се извършва с помощта на специализирани уреди, които генерират високочестотен електромагнитен поток.

Основни компоненти и характеристики на уредите за Текар терапия:

 • Генератор на високочестотен поток: Това е основният компонент, който създава радио честотните вълни, използвани в терапията.
 • Електроди: Те са част от уреда, която се допира до кожата на пациента. Обикновено има два типа електроди – капацитивни и резистивни:

Капацитивни електроди са предназначени да създават електрическо поле, което се концентрира в меките тъкани. Чрез тях топлината се пренася главно към кожата и подкожната мазнина.

Резистивни електроди са създадени така, че да пренасят топлината дълбоко в тъканите, като мускулите, сухожилията и ставите.

 • Дисплей и контроли. Уредите за Текар терапия обикновено имат дисплей, на който терапевтът може да следи параметрите на процедурата, като мощност, времетраене и други настройки.
 • Педал или друг механизъм за стартиране и спиране: Някои уреди могат да се управляват чрез педал, за да осигурят удобство на терапевта по време на процедурата.

Важно е да се отбележи, че уредите за Текар терапия трябва да бъдат използвани само от обучени специалисти. Неправилната употреба може да доведе до неефективно лечение или дори до увреждане на тъканите.

Безопасна ли е текар терапията?

Текар терапията е считана за безопасен метод на лечение, когато се прилага правилно от квалифицирани специалисти при спазване на всички протоколи за безопасност.

Ето няколко аспекта относно безопасността на Текар терапията:

Ограничения: Има определени състояния и заболявания, при които Текар терапията не е препоръчителна – наличие на кардиостимулатор или други електронни устройства в тялото, бременност, активни злокачествени заболявания и други.

Потенциални странични ефекти: Някои пациенти могат да изпитат временно зачервяване на кожата, лек обрив или дискомфорт в зоната на лечение. Тези реакции обикновено са преходни.

Безопасността на терапията в голяма степен зависи от професионализма на терапевта. Той трябва да разполага с необходимата квалификация и обучение, за да прилага терапията правилно и безопасно.

Правилна поддръжка. Качеството и поддръжката на уредите за текар терапия също играят ключова роля за безопасността. Те трябва да бъдат редовно проверявани и обслужвани.

Индивидуален подход: Преди започването на процедурата, терапевтът трябва да направи пълно медицинско изследване на пациента, за да идентифицира потенциални контраиндикации или рискове.

Фирма Диадженти предлага на своите клиенти и партньори модерен апарат за текар терапия на цена без аналог на българския пазар. Въпреки достъпната си цена, нашите апарати не допускат никакви компромиси с качеството и предлаганите функционалности. Това гарантира, че те са оправдана инвестиция, която обещава бърза възвръщаемост и удовлетворяващи терапевтични резултати за вашите клиенти. Тази технология със сигурност е най-използваната от физиотерапевтите в Италия и една от най-препоръчваните от ортопеди, физиотерапевти и спортни лекари.

Ние от Диадженти сме на разположение за консултация и препоръки.

Можете да се доверите на нашия опит и на професионалната експертиза на италианските терапевти. Направете ни ваши доверени партньори по пътя на отличното обслужване и удовлетвореност на вашите клиенти!