Новини

Какво представляват различните уреди за физиотерапия?

Апарат за раздвижване на крайници и физиотерапия
 • Какво представляват апаратите за физиотерапия? Основни видове.
 • За кого е подходяща ултразвуковата терапия?
 • Каква е разликата между рехабилитация и физиотерапия?
 • Какво представлява електротерапията?
 • Кинезитерапия какво представлява?

Какво представляват апаратите за физиотерапия? Основни видове.

Уредите и апаратите за физиотерапия са изключително разнообразни, защото са проектирани за облекчаване, лечение и профилактика на различни здравословни състояния, както и за поддържане на физическото състояние на тялото. Освен в медицината, те могат да бъдат използвани в СПА, Медикал СПА и Уелнес центровете, за постигане на редица ползи, които са част от здравословния начин на живот и Уелнес философията като цяло.

Основни видове апарати за физиотерапия:

 1. Електротерапевтичните апарати, като транскутанни електрически нервни стимулатори и електрически мускулни стимулатори, използват електрически ток за стимулиране на нервите и мускулите. Съвременните апарати имат голям набор от различни видове токове, подходящи за различни състояния.
 2. Апарати за ултразвукова терапияУлтразвуков апарат – той създава ултразвукови вълни, чрез които се постига стимулиране на тъканите под дермалната повърхност, което спомага за редуциране на възпалението, ускоряване на заздравяването и облекчаване на болката.
 3. Апарати за лазерна физиотерапия. Този вид апарати за физиотерапия генерират светлина с нисък или висок интензитет за стимулиране на оздравителните процеси и облекчаване на болката.
 4. Устройства за криотерапия и термо терапия, които посредством студ или топлина също постигат намаляване на болката и възпалителните процеси.
 5. Механотерапията използва традиционни механични средства за разтягане на гръбначния стълб и континуални (често повтарящи се) пасивни движения за възстановяване на двигателната функция.
 6. Уреди за водна терапия или хидротерапия благоприятстват ограничаване на болката и подобряване на мобилността.
 7. Апаратура за пневматична компресия – пресотерапия, която посредством въздушни камери извършва щадящо масажиране, като стимулира кръвообращението в засегнатите области и така подпомага лечебните процеси.

Всеки от тези уреди има своя специфична употреба и е предназначен за лечение на различни заболявания или травми под наблюдението на сертифициран и оторизиран персонал.

За кого е подходяща ултразвуковата терапия?

Ултразвуковата терапия е особено ефективна при лечение на наранявания и заболявания на меките тъкани.

Ето примери за състояния, при които ултразвуковата терапия може да бъде полезна:

 • Възпаления на сухожилията (тендинит) или бурсите (бурсит), често срещани при спортисти и хора, извършващи повтарящи се движения, водещи до професионални заболявания.
 • Уред за лечение с ултразвук – той стимулира кръвообращението в областта на въздействие, което благоприятства възстановителните и рехабилитационните процеси.
 • Ултразвукът води до намаляване на мускулното напрежение и облекчаване на спазмите и може да облекчи хроничната болка, особено в мускулите и ставите.
 • Използва се за подобряване на гъвкавостта и подвижността на ставите и може да намали болката и сковаността, свързани с остеоартрит.
 • Съдейства за бързото възстановяване от различни спортни травми, като навяхвания, изкълчвания и мускулни разтежения.
 • Използва се за ускоряване на процеса на постоперативно възстановяване.
 • Ултразвуковата терапия може да стимулира и процеса на заздравяване на трудно зарастващи рани.
 • Помага за редуциране на белезите и келоидите чрез способността си да подобрява еластичността на тъканите.
 • Ултразвуковата терапия може да предостави временно облекчение на болката при състояния като фибромиалгия и други хронични заболявания.
 • Помага също за облекчаване на болка и напрежение в миофасциалните тъкани.

Въпреки безспорните си предимства, ултразвуковата терапия не е подходяща за всички. Противопоказна е  при бременност, рак, кожни инфекции, кръвосъсирване, наличие на медицински импланти или пейсмейкъри.

Освен това, ефективността ѝ може да варира в зависимост от конкретното състояние и индивидуалните особености на пациента.

За да се максимизира ползата от ултразвуковата терапия, тя често се комбинира с други форми на лечение като мануална терапия, упражнения и здравословен начина на живот. Тази интегриран подход помага за общото подобряване на състоянието и живота на пациентите.

Каква е разликата между рехабилитация и физиотерапия?

Рехабилитацията и физиотерапията са две тясно свързани области в опазването и възстановяването на човешкото здраве, които често се допълват, но имат различни цели и подходи. Те се извърщват с помощтта на специализирани уреди за рехабилитация и кинезитерапия.

Физиотерапията е специализирана област в медицината, която се фокусира върху диагностицирането и лечението на физически травми, наранявания, болести и дисфункции. Тя използва апарати, физически методи и немедикаментозни средства, като упражнения, масажи и терапии, изискващи активното участие на пациента в процеса на лечение.

Целта е да се подобри, поддържа или възстанови физическата функция, поради което тя се фокусира върху подобряването на конкретни физически дисфункции и управление на болката, при лечение на специфични мускулно-скелетни проблеми и наранявания.

Физиотерапевтичните процедури могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни и са адаптирани към индивидуалните потребности и състояние на пациентите.

Рехабилитация е по-широко понятие, което включва всички видове терапии, насочени към възстановяване след тежка болест, инцидент или операция. Рехабилитацията прилага по-цялостен подход, който цели да възстанови пациента до най-високото ниво на независимост и качество на живот.

Тя може да включва и физиотерапия, но и други оздравителни методи, като професионална терапия, речева и езикова терапия, психологическа подкрепа и социална реинтеграция. Приложима е след заболявания като инсулт, сърдечни заболявания, травматични наранявания на мозъка, и при хора, възстановяващи се след продължително боледуване или операция.

Практикува се от мултидисциплинарни екипи, които може да включват физиотерапевти, професионални терапевти, логопеди, невролози, психолози, социални работници и други специалисти.

Целта е да бъдат обхванати всички аспекти на възстановяването – физически, емоционални, социални и дори професионални. Освен физикалната терапия, рехабилитацията включва и други форми на подкрепа, като обучение за адаптация към промените в ежедневието, психологическо подпомагане за справяне с емоционални и психосоциални предизвикателства и помощ за възстановяване на професионалните умения и способности.

За да се осигури максимално ефективно възстановяване, често рехабилитацията е по-продължителен процес, особено при пациенти със сериозни болестни или травматични състояния.

Нека обобщим: Докато физиотерапията е специализирана област, фокусирана върху физическото възстановяване и управление на болката,  рехабилитацията представлява по-цялостен подход, който обхваща всички аспекти на възстановяването след тежка болест, травма или хирургична интервенция.

Какво представлява електротерапията?

Електротерапията е метод за физикална терапия. Апаратите за електротерапия използват въздействието на електрически ток за лечение на различни медицински състояния, като облекчаване на болката, подобряване на мускулния тонус, стимулиране на заздравяването на тъканите и справяне с различни заболявания.

Основни видове електротерапия:

 1. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)- Този метод използва слаби електроимпукси, за да стимулира нервните окончания и по този начин да облекчи болката. Ефективен е при хронична болка, артрит и след операции без необходимостта от медикаментозно обезболяване.
 2. EMS (Electrical Muscle Stimulation). EMS устройствата стимулират и укрепват мускулите чрез въздействието на електрически ток. Използват се за  възстановяване след травми и наранявания, поради способността им да възвръщат мускулната сила и да помагат в процеса на рехабилитация след наранявания.
 3. Интерферентната терапия изпраща високочестотни импулси, които проникват дълбоко в мускулната тъкан и облекчават болката в дълбочина.
 1. Галваничната стимулация генерира постоянни, нискочестотни токови импулси и е ефективна при лечение на хронични болки и мускулни спазми.
 2. Микротоковата електрическа терапия, създава много слаби електрически токове, които стимулират клетъчните процеси и заздравяването на тъканите на клетъчно ниво.
 3. Руска стимулираща терапия – Специален вид електротерапия, използвана за укрепване на мускулите при атрофия.

Електротерапията намира различни приложения в областта на рехабилитацията и физиотерапията. Тя може да помогне за намаляване на възпалението, ускоряване на процеса на заздравяване, облекчаване на болката, подобряване на кръвообращението, укрепване на мускулите и подпомагане на физическото възстановяване.

Електротерапията е противопоказна за пациенти със сърдечни пейсмейкъри и определени видове рак, при бременни жени, или при състояния, свързани с нарушено кръвообращение.

Електротерапията може да се комбинира с други форми на физиотерапия, като мануална терапия, физически упражнения и стретчинг, за да се постигнат оптимални резултати.

Какво представлява кинезитерапията?

Кинезитерапия – възстановяване чрез движение. Тя е физиотерапевтичен метод, който използва упражнения за повишаване на двигателната способност. Фокусира се върху възстановяването, поддържането и увеличаването на физическата активност и мобилността. Използва се широко в процеса на рехабилитация и за управление на хронични заболявания.

Какво може да включва?

 • Персонални упражнения, адаптирани индивидуално спрямо нуждите и специфичното здравословно състояние на всеки пациент. Включва разнообразие от физически упражнения като стретчинг, укрепващи упражнения, аеробни тренировки, упражнения за баланс и специализирани терапевтични техники.

За какво се използва?

 • Кенезитерапията е насочена към подобряване на мускулната сила и тонус, гъвкавост, координация, баланс и обща физическа издръжливост на тялото. Затова се прилага за рехабилитация след травми и операции, лечение на мускулно-скелетни и ставни проблеми, като артрит и гръбначни заболявания, неврологични заболявания, след инсулт или при множествена склероза, сърдечно-съдови проблеми и пр.

Сред основните й предимства са подобряване на физическото здраве, намаляване на болката, увеличаване на самостоятелността и подобряване на качеството на живот.

 Често се комбинира с други форми на терапия, като мануална терапия, електротерапия и хидротерапия, за постигане на оптимални резултати.

Кинезитерапията е изключително важна за възстановителния процес след травми или операции, както и за управление на хронични заболявания. Тя помага на пациентите да възстановят или подобрят своята двигателна способност и да водят по-активен и независим начин на живот.

Апаратите за физиотерапия предлагат оптимални възможности и различна функционалност, за да изпълнят сложните и многообразни задачи, които целят физиотерапията и рехабилитацията.