Новини

Крио кабина, криосауна и криотерапия: Информация и ползи

Какво е криокабина? Действие и резултат

Уредът криокабина представлява студова терапия, при която човешкото тяло се изстудява посредством използването на газ до екстремно ниска температура. Криосауната действа точно обратно на традиционната сауна.

За период от 1 до 3 минути тялото се излага на много ниска температура в диапазона от –120°С до –180°С. Не се притеснявайте, защото въпреки екстремно ниските температури, тялото ви няма как да замръзне. Това се дължи на факта, че въздухът в една криокабина е изключително сух.

Ако влажността в криосауните беше по-висока, със сигурност човешкото тяло не би могло да издържи на тези крайно ниски температури. По време на престоя в криокабина вие ще се чуствате освежени и стимулирани, все едно сте си взели студен душ.

С всякапроцедура в крио стая, кабина или сауна се изгарят до 1000 калории. Това означава, че за 20-30 процедури човек може да отслабне със 7-10 килограма при съчетаването й с правилен начин на живот.

Криосауната кара клетките да се възстановят по естествен начин, което подмладява тялото, стимулира се имунната система, регулира се хормоналната активност и метаболизмът, подобряват се сексуалните функции на организма.

Какво е Криотерапия?

Криотерапия (от английски – cryo, замразяване – терапия със студ) се практикува от векове под различни форми. През последните години, благодарение на напредването на технологиите, тя бе преоткрита. Това е вид терапия със студ, при която тялото или определени зони от него се охлажда до екстремно ниска температура.

Кои са Зоните на приложение?

В дерматологията и естетичната медицина:

 • Криолиполизата – Оформяне контура на тялото посредством замразяване на мастните натрупвания.
 • Криопен – за премахване на нежелани образувания.
 • Дори и студения чук – „ Колд хамър „, който подпомага стягането на кожата и по-бързото затваряне на порите.
 • Така също и въздушната криотерапия – чрез обдухване със студена струя на части от тялото.

Във физиотерапията:

Апарати за криотерапия – две разновидности:

 • Контактни апарати за физиотерапия – използва се охлаждащ метален накрайник с който се охлажда определена област от тялото.
 • Безконтактни апарати за физиотерапия – въздушна криотерапия – чрез обдухване със студена струя на части от тялото.

Как действа криотерапията?

Криотерапията кара клетките да се възстановят по естествен начин, което подмладява тялото, стимулира се имунната система, регулира се хормоналната активност и метаболизмът, подобряват се сексуалните функции на организма.

Криотерапия се използва за лечение на бронхиална астма, ревматоиден артрит, псориазис, целулит, екзема, алергии, изгаряния, травми в областта на ставите и гърба, психотерапия и др.

Една крио кабина или крио стая е много атрактивна за рехабилитационни центрове, физиотерапевтични, уелнес и фитнес центрове. Най-добри резултати се постигат в серия процедури един, два до три пъти на ден, няколко пъти на седмица.

Устройствата са лесни за монтаж и изпълнение и работят почти автоматично.

Къде и за какво помага?

Всяка криотерапия има богат набор от приложения, сред които са тези в следните области:

Ревматология: ревматизъм и ревматоидни заболявания на меките тъкани, остеохондроза, изменения в гръбначния стълб, спонделит и др.

Неврология: неврози, мигрена, нарушения на съня, радикулит

Урология: лечение на импотентност, възстановяване и подобряване на еректилната функция.

Гинекология: предменструален синдром, климакс.

Ендокринология: затлъстяване, ендокринни и имунологични растройства.

Пулмология: хроничен бронхит, обструктивни възпаления на трахеята.

Кардиология: предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, вегетативно-васкуларни нарушения.

Дерматология: дерматит, атопичен невродерматит, екзема, псориазис

Ортопедия и травматология: следоперативен възстановителен период.

Спортна медицина: лечение и рехабилитация на остри и хронични спортни травми, поддръжка на спортна форма.

Козметология: стягане на кожата, контрол на целулита, общо подмладяване на организма, предотвратяване на стареенето, укрепване и лечение на косата и ноктите, лечение на кожни дефекти.

Къде може да се използва криотерапия?

 • Медицина – в болници, клиники, рехабилитационни центрове, Медикал СПА центрове
 • Козметични грижи – клиники, салони за красота, СПА и Уелнес центрове
 • Спорт – спортни клубове и фитнес центрове
 • Рехабилитация – курорти
 • Криотерапия може да се прилага и в домашни условия.

В наши дни много хора, се възползват от благоприятните свойства на една криосауна / криокабина. Особено доволни от процедурите са спортистите, които благодарение на принципа на „замразяване“, успяват да се възстановят забележително бързо след тежки тренировки.

Ползи от употребата на Криосауна

В наши дни много хора, особено в Европа и Северна Америка, се възползват от благоприятните свойства на криосауната. Особено доволни от процедурите в крио кабина са спортистите. Те, благодарение на принципа на „замразяване“ на цялото тяло, успяват да се възстановят забележително бързо след тежки тренировки.

От криотерапия могат да се възползват и всички, които искат да са в добро здраве, с добра имунна система и не на последно място – уредът криосауна е подходящ и за всички, които искат да отслабнат. Тя се използва за намаляване на болката след натоварващи спортни занимания, за предпазване от травми и дори за отслабване.

Крио кабина – цена и можем ли да си я позволим?

Качеството на нашата крио кабина е на много високо ниво, но това не винаги означава криосауна на висока цена. Знаем колко е важно за вас и вашия бизнес да оптимизира разходите и именно затова ще изготвим индивидуална оферта за всеки клиент.

За повече информация можете да се свържете с наш консултант на тел: 0884 959 503 или чрез формата за контакт в сайта.

С несравнимото качество на нашата криосауна вие ще можете в кратки срокове да възстановите инвестицията, която сте направили при закупуването и. Нашето предложение за вас – крио кабина на атрактивна цена и следпродажбено обслужване и сервиз.

Какви са ползите от процедурите в криосауна?

Въпреки това, с което сме свикнали да мислим за студа, реално той има много позитивни и благоприятни ефекти над тялото.

Същото важи и за психиката на човек. Това се дължи на множество биологични и еволюционни причини, които са тясно свързани с историята на човечеството и множеството ледени епохи, които то е преживяло.

За щастие, модерният човек отново се връща към старите методи за лечение, а именно чрез студеното и топлото. В този ред на мисли, крио кабините (криосауните) са един от способите, чрез които много хора третират множество козметични и физиологични проблеми.

Подмладява епидермиса – опъване на бръчки

Една от най-често срещаните ползи терапия в крио кабина е подмладяващия ефект, който студа има за епидермиса на кожата както и на долните слоеве. Дълбоко проникващите ниски температури смаляват клетките и ги карат да заемат по-малко място, което създава усещането на опъване.

Това опъване на кожата има пряка връзка и с микро корекциите, които са нужни, за да се подмладят горните и долни слоеве на епитела. Подобни процедури не нарушават ядрото на клетката като замразяват водата в нея, а имат нежен и изключително благоприятен ефект над дори най-дълбоките части на кожата по цялото тяло.

Криосауна процедури могат да се ползват освен за козметична, така и за здравословна цел, тъй като вкарват организма в режим на оцеляване. Студа напомня на тялото, благодарение на генетична кодировка, за дългите зими, през които е трябвало да работи възможно най-оптимално, за да се запази живо най-дълго.

Стопира процеса на стареене

С помощтта на студа е и свързано забавянето или дори моментно стопиране на процеса на стареене благодарение на инстинкта за съхранение на тялото. При наличие на моментен студ, в тялото се освобождават хормони, чиято роля е да се справят със стреса в тялото.

Подобни експерименти текат от дълго време, като върха на научната дейност в тази насока е още през студената война, и чак през 90-те започват да намират приложение при цивилните. Днешно време, един от най-добрите начини да помогнете на тялото си са студените душове или много по-прецизната крио кабина.

Подпомага и засилва имунната система

Имунната система е пряко свързана с броя на белите кръвни телца, които се създават в гръбначния стълб на човек. Увеличение на техния брой в кръвта може да се получи като реакция на стрес от страна на тялото, като това често се получава със студени компреси или цялостно потопяване на тялото в студа.

Именно този шок на организма и разграничение между външното и вътрешното, между студа и топлината на тялото и кожата, карат организма да се впусне в поправка на засегнати системи като белези, хрущяли и прочее.

Имунната система има нужда от стимулация от външен фактор, за да може да засили и обнови своите защитни протоколи и подготовка за външни тела и неприятели.

Помага при възпаление на стави и сухожилия

Както споменахме по-горе в текста, тези сауна процедури и кабини за студ, имат голяма полза и приложение при професионалните атлети. Много от спортистите със строг и интензивен режим на трениране, въпреки своето трениране и масажи, набавят микро наранявания по тялото си, които могат да се превърнат във възпаление.

По-добрата и ефикасна версия на студения компрес са именно тези крио процедури, които можете да предложите на вашите клиенти благодарение на нашата селекция. Успокояване на нараненото място, възобновяването на регенетативните процеси и цялостното освежаване на организма ще оставят едно облекчено и значително по-приятно усещане при пациента.

Къде може да се ползва една крио кабина?

Уредът крио кабина (крио стая) е много атрактивна за рехабилитационни центрове, физиотерапевтични, уелнес и фитнес центрове.

 • Медицина – в болници, клиники, рехабилитационни центрове, Медикал СПА центрове
 • Козметични грижи – клиники, салони за красота, СПА и Уелнес центрове
 • Спорт – спортни клубове и фитнес центрове
 • Рехабилитация – курорти
 • В домашни условия.

Начин на работа с Криосауна

Всяка криосауна е индивидулна, монтира се в самостоятелна стая и не заема много място. Оборудвана е с повдигащо устройство, благодарение на което главата на пациента не попада в зоната на минусовите температури и той може да диша свободно въздуха на стаята.

Обикновено ниските температури се постигат чрез подаване на течен азот от дюарови съдове или от съдове под налягане. Процесът се наблюдава от оператор.

Крио кабината е снабдена с врата, която може да бъде отворена и при екстремни ситуации отвътре. Препоръчва се да се монтира в стая с добра механична вентилация, в която трябва да се следи нивото на концентрация на кислород.

Какво пространство ми е необходимо за монтаж на крио стая?

Стаята не трябва да бъде по-малка от 10-15 м2, при минимална височина 250 см.

Колко процедури в крио стая са необходими?

В крио стая пациентът влиза в подходящо облекло. Цялата процедура се контролира от оператор.

Продължителността на терапията е от 1.5 до максимум 3 минути. Най-добри резултати се постигат в серия процедури един, два до три пъти на ден, няколко пъти на седмица. Устройствата са лесни за монтаж и изпълнение и работят почти автоматично.