Новини

Същност и информация за балнеолечение

Балнеолечението (лат. balneum, баня) е форма на лечение на заболявания чрез къпане, което обикновено става в местата с минерални извори.

От античността балнеотерапията е използвана за подобряване на циркулацията на кръвта, усилване на имунната система, като болкоуспокояващо и средство за облекчаване на стреса.

Балнеолечението включва лечение с гореща или студена минерална вода, масаж чрез движещата се вода, отдих или стимулация.

Много минерални води в балнеологичните центровете са богати на специални минерали, като силиций, сяра, селен и радий –  имат специфични физико-химични свойства, върху което е и основано тяхното лечебно действие върху човешкия организъм.

Определение и характеристика

Терминът „ балнеолечение “ обикновено се прилага към всичко, свързано с минерални води. Пиенето им и използването на горещи вани и басейни, както и различните видове кал и пясък които са естествено или допълнително обогатени с минералните води и се използват за горещо приложение.

Балнеолечение е медицинската употреба на тези минерални извори. Общите минерали, откривани в минералните води са натрий, магнезий, калций, желязо, както и арсен, литий, калий, магнезий, бром и йод, на тези елементи се дължат и техните уникални лечебни свойства.

В Балнеологиите/ Медикал Спа оборудваните заведения могат да се добавят във водата допълнително минерали и етерични масла към естествените горещи извори. Въпреки че балнеолечение често се свързва с минералните бани, терминът може да важи и за водни процедури, използващи обикновена гореща или студена вода от чешмата.

Така, че винаги питайте дали водата е минерална и какви са нейните лечебни свойства.

Лечебни свойства

Балнеолечение се препоръчва за широк спектър от заболявания, включително артрит и други заболявания на опорно-двигателният апарат, кожни заболявания, фибромиалгия и т.н. Както с всяко медицинско лечение обаче, балнеолечението трябва да се обсъди с лекар преди началото на процеса, тъй като редица други медицински състояния като сърдечно-съдови заболявания или бременност, могат да доведат до сериозен неблагоприятен ефект.

България притежава около 600 разработени находища на минерални води и над 1 600 извора. Тя е втора в Европа след Исландия и изпреварва държави, с доказани традиции в балнеологията, по отношение на съществуващи,  развити и регистрирани (сертифицирани) ресурси на минерална вода, но за съжаление се използват едва 30%

Ако искате да разберете как да направите своя избор при подбор на фирма доставчик на оборудване за балнеоцентрове и лечение, то в блога ни има статия по темата .