Хидротерапия

Обадете се

Хидротерапия: Лечебната сила на водата

img chache

Водолечението, още известно като хидротерапия, се е прилагало от най-стари времена. Благотворното действие на водата като лечебно и укрепващо (закаляващо) средство сега е доказано научно.

То е подобно на действито на слънчевата светлина, въздуха и движението. Употребено правилно и индивидуализи­рано, водолечението заякчава здравите и спомага за оздравяването на болните.

“Ти не си болен, ти си жаден!”, така твърди известният доктор Батмангхелидж. Човешкият организъм е съставен основно от вода, което обяснява защо дехидратацията води до редица здравословни проблеми, а водолечението/хидротерапията е ефективен метод за отстраняването им.

Хидротерапията е разновидност на физкалната терапия. Лечебни фактори при водолечението са температурният (в диапазона между 20 и 40 градуса), механичният (воден масаж) и химичният (водата съдържа лечебни минерали).

Терапията с вода няма странични ефекти, а положителните страни от водните процедури проличават още по време на самата хидротерапия. Освен това водните лечебни процедури имат последващо въздействие – положителният ефект от тях е дълготраен.

Водните процедури обикновено са с продължителност между 5 и 30 минути, в зависимост от вида им, заболяването и възрастта на пациента. Важно е да се мине пълен курс на процедурите, тъй като само така се постига пълният положителен ефект от една хидротерапия.

Хидротерапията е важна част от услугите, предлагани от спа и уелнес центрове. Всяко спа обзавеждане трябва да включва и следните хидромасацни уреди:

Хидромасажни медицински вани

 

Ваните се прилагат с лечебна и профилактична цел.

Топлите вани подобряват дейността на сърдечно-съдовата, нервната система, опорно-двигателния апарат, както и функцията на мастните и потните жлези. Допринасят за борба със съвременните неразположения като – стрес, нервност, безсъние и т.н. Действат успокояващо, подобряват съня и обмяната на веществата, намаляват напрежението в мускулите.

Студените вани имат закаляващо и тонизиращо действие , стимулират сърдечно-съдовата и нервната система. Богатото кръвоснабдяване на най-големия човешки орган има дрениращо и детоксикиращо действие.

Ние предлагаме цялата гама от оборудване и апаратура за хидротерапия.

Хидромасажни вани

 

При използването на хидромасажни вани се извършва по-дълбок масаж. Смес от въздух и вода излиза от специални отвори.

Отворите са разпределени на зони, като по този начин има възможност да се извърши масаж на гръб, врат, ходила, страничната част на тялото. Всички хидромасажни вани са снабдени с управление, което дава възможност да се регулира силата на масажа. Ефектът, който се постига е релаксиращ, стимулиращ, ободряващ.

Посредством водна помпа се изтласква вода през отвори във ваната (дюзи), като по този начин водата под налягане създава водни потоци– струи, извършващи масажиране на тялото. Тази процедура води до богато кръвоснабдяване на кожата (най-големия човешки орган).

Топлите хидромасажни вани подобряват дейността на сърдечно-съдовата, нервната система, опорно-двигателния апарат, както и функцията на мастните и потните жлези. Допринасят за борба със съвременните неразположения като – стрес, нервност, безсъние и т.н.

Действат успокояващо, подобряват съня и обмяната на веществата, намаляват напрежението в мускулите. В допълнение с водорасли, кал или аромати една худромасажна вана се превръща в отпускащо преживяване което няма да забравите.

Хидромасажни вани – галерия

хидромасажни вани
хидромасажни вани
хидромасажни вани
хидромасажни вани
хидромасажни вани
хидромасажни вани
хидромасажни вани хидромасажни вани хидромасажни вани хидромасажни вани хидромасажни вани хидромасажни вани

Хидротерапия с тангенторни вани

 

Тангенторната вана представлява специална медицинска вана за хидротерапия (водолечение), с която се извършва подводен струен масаж. Използва се много често за тонизиране на мускулатурата и възстановяване след травми, особено при спортисти.

Терапията с тангенторна вана синергично съчетава въздействието на мануалния масажа и отпускащите свойства на водата, особено ако тя е минерална. Тангенторът е и най-често прилаганият вид хидромасаж в практиката.

Струята вода се подава от помпа, която засмуква част от водата във ваната и чрез специален маркуч с накрайник терапевта я насочва към проблемната част от тялото. Така се съчетава релаксиращия ефект от топлината на водата и тонизиращия ефект на водната струя.

Тангенторната вана позволява безболезнен, но същевременно дълбок масаж на тъканите, върху които се оказва пряко въздействие. Това я прави много по-ефективна възстановителна процедура.

Регулирането на интензитета, с който се извършва процедурата с тангенторна вана става чрез промяна в налягането на водата, разстоянието, на което се отдалечава наконечникът, както и ъгълът и напречното сечение на използваната дюза. По-малкото разстояние от кожата, по-големият ъгъл и дюза с по-малко сечение правят процедурата значително по-натоварваща. Обикновено се използва налягане от 0,5 до 3 атмосфери, а разстоянието от тялото е между 5 и 15 сантиметра.

Важно е да се отбележи, че различните части на тялото могат да поемат различни натоварвания, като в областта на гърба налягането не трябва да надвишава 5 атмосфери, а на крайниците 4 атмосфери. Температурата на водата може да е близка до телесната – индиферентна (34-36° C) или топла (37-38° C) в зависимост от конкретните цели, а процедурата е с времетраене  между 10 и 30 минути, средно 15-20 минути. Провеждат се 10-15 сеанса, като се препоръчва те да бъдат през ден.

Предлагаме различни по форма и литражи тангенторни вани, както и в комбинация с Перлен масаж и/или Хидромасаж.

Тангенторни вани – галерия

тангенторна вана 1
тангенторна вана 4
тангенторна вана 3
тангенторна вана 5
тангенторна вана
тангенторна вана 2
тангенторна вана 6
тангенторна вана 1 тангенторна вана 4 тангенторна вана 3 тангенторна вана 5 тангенторна вана тангенторна вана 2 тангенторна вана 6

Перлени вани – за релаксиращ масаж

 

Има много процедури, които се използват с терапевтични цели. Перлените вани са заслужено едни от най-обичаните и популярни сред видовете хидротерапия. Тяхното действие е посредством топлинни, механични и химични влияния, върху кожата.

Перлени вани са особено полезна процедура, тя се състои в това, че пациентът се поставя във вана, в която има дупки( дюзи ), през които въздушни мехурчета влизат във водата и тя се насища с него, обгръщайки човешкото тяло. Заедно с водата тези частици, подобни на перли, масажират кожата на пациента, който е напълно отпуснат, което само повишава ефективността на процедурата.

Въздухът, който навлиза във водата, активно се пени и започва да блести като перли, те влияят на кожата като допълнителен стимулиращ фактор при използването на перлена вана. Що се отнася до температурния ефект, той се дължи на факта, че въздухът и водата имат различен топлинен капацитет, както и топлопроводимост.

Най-високата чувствителност към такива благоприятни ефекти, в допълнение към рецепторите на епидермиса, имат кръвоносните и лимфни съдове. Що се отнася до интензивността на механичното действие, тя може да се регулира в зависимост от степента на напълване на ваната с вода. Така количеството вода може да се намали и да се вземат половин вани.

Перлените вани могат да бъдат предписани от лекар в най-различни ситуации. Така че тази процедура може да бъде полезна при състояние на невроза, особено след претърпян стрес. Те също могат да бъдат предписани за коригиране на постоянно високото кръвно налягане, при което все още няма промени във вътрешните органи.

Перлените вани са особено полезни при вегетативно-съдови проблеми, в случаите, когато пациентът е диагностициран с резки спадове на кръвното налягане. Тази процедура се предписва и като част от лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат и особено на ставни заболявания. Може да бъде от полза в случай на нарушения в метаболитните процеси, например при затлъстяване. Също така, за основание предписване на перлени бани се счита и заседналия начин на живот.

Предлагаме различни форми и размери перлени вани, както и в комбинация с Хидромасаж( Вихрови вани ) или Тангентор ( подводноструен масаж ).

 

Перлени вани

перлени вани
перлени вани
перлени вани
перлени вани
перлени вани перлени вани перлени вани перлени вани

Възможна е комбинация от изброените по-горе видове вани. Ще Ви предложим вана в зависимост от Вашите идеи и желания за приложение на конкретни процедури. Ваните се окомплектоват с различни на брой хидроджетове, обособени в масажни зони, перлени(въздушни) отвори и тангенторен маркуч.

  • Галванични вани – за извършване на комбинирана терапия с електрически токове. Електротерапевтичното лечение под вода има положителен ефект върху човешкото тяло. Оказва благоприятно влияние на нервната система и повишава циркулацията на кръвта.
  • Секторни вани – секторни контрастни и галванични вани – вани за крака и ръце. Хидротерапията се извършва
    с различна температура, в зависимост от конкретните оплаквания на пациента.
  • Душ Виши – Филиформен душ (от латински-подобен на нишка) – Душ Виши е душ, при който множество тoпли и тънки нишкообразни струи падат върху Вашето тяло във вид на дъжд.
  • Душ Шарко –  Душ Шарко е известен още като струен душ. Това е процедура при която се осигурява интензивен напор на водната струя чрез специално устройство. Терапевтът (от разстояние 3 до 5 м) направлява струята между лопатките, нагоре и надолу по гръбначния стълб и след това към горните и долните крайници. Душът Шарко има тонизиращо действие и помага при лечение на заболявания на вътрешните органи. Изключително ефективен е и при профилактика и корекция на целулит.
  • и много други продукти.

Галерия Хидротерапия

hydrotheraphy
Душ Виши
Душ на Шарко
Галванични вани
перлени вани
Тангенторни вани
hydrotheraphy Душ Виши Душ на Шарко Галванични вани перлени вани Тангенторни вани

 


Свържете се с нас
Имате интерес към продукта?
Свържете се с нас за допълнителни въпроси и оферта

При интерес към някой от продуктите или за допълнителни въпроси, моля попълнете контактната форма или позвънете на нашите телефони за повече информация.

4.4/5 - (46 votes)