Уелнес

Обадете се

Какво е Уелнес?

Уелнес е активен процес на осъзнаване и вземане на решение за здравословен и пълноценен начин на живот. Уелнес е повече от това да бъдеш здрав, това е динамичен процес на промяна ментална и физическа.

„… състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто липса на болести или недъзи.“

– Световната здравна организация

„…съзнателен, самоуправляващ се и развиващ се процес за постигане на пълния ни потенциал“.

– Националният Уелнес институт

Защо Уелнесът има значение

Поддържането на оптимално ниво на Уелнес е от решаващо значение за по-качествен живот.

Уелнесът има значение, защото всичко, което правим, и всяка емоция, която изпитваме, е свързана с нашето благосъстояние (“wellbeing –  the state of being comfortable, healthy, or happy” – от тук се заражда и думата Wellness) На свой ред нашето благополучие пряко влияе върху нашите действия и емоции. Това е постоянен кръговрат.

Създаването на баланс в живота ни ( благосъстояние ) е важна част от здравето. Балансираният живот може да означава много неща, в зависимост от културата, обстоятелствата, ресурсите и други фактори. Балансът означава да се уверим, че имаме време да правим нещата, които ни карат да се чувстваме щастливи. Това включва работа, забавление, прекарване на време със семейството и приятелите, участие в общностr, физическа активност, молитва, релакс и сън.

Важно за нас е да се “балансираме” от време на време, да се адаптираме към това, което се случва в живота ни. Когато се опитваме да преживеем трудно време, балансът е особено важен. В тези времена нашите навици могат да ни помогнат да си върнем това чувство на контрол. Това означава да се съсредоточим върху себе си, както и върху ролите, които играем в живота на другите.Нашите роли и взаимоотношения с другите ни помагат да определим кои сме и ни дават усещане за цел. Участието в живота и взаимоотношенията ни осигурява мярка за баланс и здраве.

Ето защо е важно всеки да постигне оптимално здраве, за да овладее стреса, да намали риска от заболяване и да си осигури положителни емоции, което на свой ред води до щастие, удовлетвореност, ментално и физическо здраве.