Интересно

Обадете се

Какво е Спа?


SPA е абревиатура от латинското „Sanus per Aquam”, или „Sаnitas pro Aqua”, което в превод от латински означава „здраве с помощта на водата” или „здраве чрез водата”.

Това понятие е известно от времето на Древен Рим, където за лечение на някои заболявания са използвали термални източници и термални вани. Такъв метод на лечение са започнали да наричат SPA.


SPA като понятие произлиза и от наименованието на много известен белгийски курорт с термални източници, разположен на 25 км. от древния град Лиеж.


Съвременното разбиране на SPA е оздравителен комплекс от Хидротерапевтични процедури с използване на вода – минерална, морска или питейна, както и морски водорасли и соли, лечебна кал, фанго-парафин и растения, с цел лечение и релаксация на целия човешки организъм. Въздействайки върху цялата кожна повърхност, SPA-компонентите активират процесите на обмяна веществата, подобряват кръвообращението, извеждат токсините и подобряват общия тонус и самочувствието. Кожата става невероятно мека и еластична, придобива жизнена енергия. Такъв комплекс от процедури за постигане на комплексен ефект има в специализираните СПА центрове – в морски курорти и курорти с минерална вода. В такъв случай натуралните компоненти, използвани за процедурите, се съчетават с лечебен климат и благоприятна обстановка, необходима за постигането на най-добър резултат.

СПА индустрията използва напреднали биотехнологии и оборудване в съчетание с древните практики. Физиотерапевтичните процедури помагат при лечението на хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в опорно-двигателния апарат, централната нервна система, обмяната на веществата.

Строго погледното и чисто професионално, като СПА център трябва да се разглежда само онова място, което предлага процедури с вода. Това обаче никога и никъде не е било обособено самостоятелно и винаги водните процедури се комбинират с редица козметични процедури на цялото тяло, масажи, обвивания на тялото с различни продукти и последващ активен релакс.

Правилното наименование на подобен център е Wellness & SPA център ( теоритично, защото Наредба 4 ги класифицира по друг начин), нo често съкращаваме дългото Wellness и SPA и го употребяваме с краткото SPA. И все пак водната процедура е в основата на изживяването в Wellness и SPA центъра, който условно се разделя на няколко основни зони: процедури с топлина(топлинни), процедури с вода, масажи и козметични процедури, активен реклакс.