Оборудване за ударно вълнова терапия

Обадете се

Какво е шоково-вълновата терапия

Радиалната шоково-вълнова или ударно-вълнова терапия , Shockwave(SWT) е неинвазивен метод, представлява създаване на поредица от нискоенергийни пулсации – акустични вълни с контролиран интензитет и налягане, които се прилагат върху травмираната област.

Създаване и развитие на шоково-вълновата терапия

Концепцията и технологията първоначално са се развили от откритието, че фокусираните звукови вълни са способни да разрушават камъни в бъбреците и жлъчката. Генерираните ударни вълни се оказват успешни и в редица научни изследвания за лечение на хронични заболявания.

Как работи Шоково-вълновата терапия

Апарата за шоково-вълнова терапия генерира ударни вълни с ниска честота (5-20Hz) и налягане 1-5 бара директно върху мястото на травмата, които се разпръскват радиално в тъканите. Генерираните от апарата вълни са механични с висока честота и пренасят голямо количество енергия. Достигат до голяма дълбочинa и повлияват болката веднага. По този начин стимулират регенеративните и възстановителните процеси на организма – отделянето на растежни фактори в сухожилията и костите. Тези процеси провокират тялото да изпраща лечебните си клетки към третираното място и също така да увеличи кръвоносната циркулация там.

Къде се използва шоково-вълновата терапия

Ударно-вълновата или шоково-вълновата терапия се използва от дълго време предимно като терапия за лечение на хронични мускулно-скелетни нарушения. Методът може успешно да се използва както за хронични травми, така и за остри травматични процеси (мускулни разтежения, навяхвания и др).

Шоково-вълновата терапия е начин, който става все по-често срещан във физиотерапията. Използването на терапията с ударни вълни или екстракорпоралната терапия с ударни вълни (ESWT) се използва при лечението на съединителни тъкани като връзки и сухожилия.

Терапията може да се използва при следните заболявания:

Калциращи тендинити по сухожилията

Хроничен синдром на пателарното сухожилие

Шипове на стапалото

Периостит

Плантарен фасциит (plantar fasciitis)

Пателарен тендинит (patellar tendinitis )

Латерален епикондилит (тенис лакът/ lateral epicondylitis)

Медиален епикондилит (голф лакът/ medial epicondylitis)

Раменни тендинити (shoulder tendinitis)

Ахилесов тендинит (achilles tendinitis)

Псевдоартроза (pseudoarthrosis)

Стресови фрактури (stress fractures)

Миофасциален обезболяващ масаж

Мускулни болки по врата,гърба и кръста

Лечение на целулит – чудесно се комбинира с Криолиполиза за по-добър ефект.

Как се прилага шоково-вълновата терапия

Шоково-вълновата терапия се прилага посредством специален накрайник на апарата, директно върху проблема, използвайки контактен гел за ултразвук. По време на процедурата пациентът се поставя в удобна позиция в зависимост от мястото на проблема. Лечението с ударни вълни обикновено се прави веднъж седмично в продължение на 3-6 седмици, в зависимост от резултатите. Самото лечение може да причини лек дискомфорт, но трае само 4-5 минути и интензивността може да се регулира от операто-ра, за да бъде избегнат неприятния ефект.

Има някои състояния, които просто не реагират на традиционните форми на лечение, а възможността за лечение с шоково-вълновата терапия дава на физиотерапевта друго средство в техния арсенал.

Какви са противопоказанията за шоково-вълновата терапия

  • Метални импланти
  • Туморни заболявания
  • Инфекциозни заболявания
  • Циркулаторни смущения
  • Бременност

Има ли странични ефекти шоково-вълновата терапия

Изследванията са доказали, че методът не предизвиква странични ефекти.

 

udarno-valnova-terapia-14
udarno-valnova-terapia-15
udarno-valnova-terapia-9
udarno-valnova-terapia-13
udarno-valnova-terapia-4
udarno-valnova-terapia-10
udarno-valnova-terapia-12
udarno-valnova-terapia-2
udarno-valnova-terapia-8
udarno-valnova-terapia-5
udarno-valnova-terapia-3
udarno-valnova-terapia
udarno-valnova-terapia-6
udarno-valnova-terapia-7
udarno-valnova-terapia-11
udarno-valnova-terapia-14 udarno-valnova-terapia-15 udarno-valnova-terapia-9 udarno-valnova-terapia-13 udarno-valnova-terapia-4 udarno-valnova-terapia-10 udarno-valnova-terapia-12 udarno-valnova-terapia-2 udarno-valnova-terapia-8 udarno-valnova-terapia-5 udarno-valnova-terapia-3 udarno-valnova-terapia udarno-valnova-terapia-6 udarno-valnova-terapia-7 udarno-valnova-terapia-11

 

Оборудване за ударно вълнова терапия